Na inicijativu predsjedateljice Babić delegacija KS obišla radove: Sarajevo, poznatiji kao "Grad filma" treba da ima novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti

Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti na Skenderiji prostire se na 5.500 kvadratnih metara. Osim kabineta, bit će osigurane i prateće prostorije, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali tv studio, te dvije pozorišne scene – manja sa 150 mjesta i veća sa oko 300 sjedećih mjesta.
Temeljac za novi objekt ASU postavljen je prije osam godina, ali zbog brojnih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još uvijek, nažalost, nije završen. Vrijednost projekta je oko 10 milona KM. Do sada su završene dvije faze njegove realizacije.
Ovaj vrlo važan objekt koji je, između ostalog, i značajan za razvoj filmske produkcije, obišli su danas predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, premijer Adem Zolj, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić, te dekan Akademije scenskih umjetnosti Pjer Žalica i prorektor UNSA za umjetnost, kulturu i sport Zijad Mehić.
"Unatoč sjajnim svjetskim uspjesima, koje postižu nastavnici i studenti naše sarajevske Akademije, oni su još uvijek podstanari i nemaju svoje prostorije. Zbog toga sam i pokrenula inicijativu da se svi koji su nadležni za nastavak njene izgradnje uključe u rješavanje ovog problema kako bi Sarajevo, poznatiji i kao 'Grad filma', imao najveću pozorišnu scenu, a studenti Akademije dobili uvjete za obrazovanje na evropskom nivou", poručila je predsjedateljica Babić.
Po njenim riječima, za Akademiju, njene profesore, glumce, reditelje, producente, scenariste vezani su svi uspjesi bosanskohercegovačke kinematografije, kao i uspjesi našeg pozorišta.
"Nema svjetskog priznanja, a da nije u njihovim vitrinama", poručila je predsjedateljica Babić te dodala kako oni sa sadašnjim prostornim kapacitetima nemaju mogućnost da se razvijaju u onim oblastima umjetnosti koje mladi svijet traži.
Premijer Zolj je rekao kako Kanton Sarajevo od samog početka podržava ovaj vrlo značajan projekt i sad se nastoje iznaći modaliteti, ukoliko je to moguće, za osiguranje dodatnih finansijskih sredstava kako bi novi objekt ASU naredne godine bio useljiv.
"Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je do sada u ovu zgradu uložio oko četiri miliona KM, a s obzirom da je izgrađen na njihovoj zemlji tu nisu imali dodatnih troškova. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izdvojilo je oko milion KM", pojasnio je direktor Hulusić.
Najavio je da je u narednom periodu planirano da Zavod učestvuje sa još milion KM za vanjsko uređenje, a pomenuto ministarstvo s 500.000 KM za opremanje unutrašnjosti objekta.
Istakao je kako nedostaje oko četiri miliona KS kako bi nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti počela sa radom.