Ministrica Dautbegović u posjeti Štadlerovom dječijem domu Egipat: Podržat ću vaš nadasve humani rad s djecom

Štadlerov dječiji dom Egipat posjetila je danas ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i pomoćnica Slavica Gorančić gdje su ih sestre Suzana i Kristina, te ravnateljica vrtića Maja upoznale sa radom ove ustanove.
“Egipat je dom prije svega dobročinstva u kojem se mi sestre svakodnevno trudimo da djeci osiguramo toplo obiteljsko okruženje u kojem će se igrati, školovati, družiti i ići na izlete sa svojim vršnjacima”, pojasnila je sestra Kristina.
Po njenim riječima, vrlo je važno da mališani izrastu u čestite ljude koji će se znati usprotiviti raznim iskušenjima s kojima se susreću u društvu.
U okviru ovog doma smješten je i vrtić Srce koji je namijenjen svoj djeci bez obzira na vjeru i naciju.
“Njega ovisno od uzrasta pohađa 47 mališana koji uglavnom imaju obitelji, ali su njihovi roditelji odlučili da ih upišu u naš vrtić jer su zadovoljni načinom na koji mi s njihovom djecom radimo”, istakla je ravnateljica vrtića Maja.
Ministrica Dautbegović je, ovom prilikom, naglasila da sestre rade jedan izuzetno human posao jer ulažu velike napore da poboljšaju kvalitet života ove dječice, kao i da ih pravilno odgoje.
“Vi se zalažete da im stvorite jedno prirodno ozračje u kojem će uz vašu pomoć savladati prve korake socijalizacije, te kroz igru steći iskustvo radosti odrastanja i svih korisnih spoznaja što im obogaćuju život”, poručila je ministrica Dautbegović.
Tokom obilaska, sestre su informisale ministricu i s problemima s kojima se susreću, a oni se uglavnom tiču liječenja djece koja odrastaju u domu, a dolaze iz drugih kantona i nemaju zdravstveno osiguranje. S obzirom da funkcioniraju kao privatna ustanova njima je svaka vrsta finansijske pomoći značajna.
Kako je najavila ministrica Dautbegović, nastojat će učiniti sve da podrži njihov rad kao i da, u skladu sa nadležnostima ministarstva na čijem je čelu, iznađe adekvatna zakonska rješenja kako bi olakšala funkcioniranje njihove ustanove.
Inače, nadpiskup Josip Štadler je 1890. godine osnovao ustanovu za zaštitu djece u nevolji, koja se tad nalazila u ruševnoj kući na Mjedenici. Nakon osam godina odlučio im je kupiti veću kuću na Bjelavama koju je nazvao Egipat.
Iako je nakon agresije ovaj dom pretrpio brojna razaranja obnovljen je 1996.godine od kada ponovo u svoje okrilje prima i štiti djecu.