Ministar Nenadić u posjeti Kantonalnom tužilaštvu: Kanton Sarajevo i dalje će predano raditi na jačanju kapaciteta policijskih, tužilačkih i pravosudnih institucija

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i njegova pomoćnica za pravosuđe Irena Zima posjetili su Kantonalno tužilaštvo KS gdje su razgovarali sa glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić i njenim zamjenicama Anikom Kešelj i Berinom Alihodžić.
Teme sastanka bile su analiza stanja i aktivnosti u Tužilaštvu, upoznavanje sa Izvještajem o radu Tužilaštva za 2017. godinu, kao i neophodni preduvjeti  za rad i funkcionisanje ove institucije u 2018. godini.
Tužiteljica Burzić prezentirala je stanje kao i popunjenost kadrovskih i materijalnih kapaciteta u Tužilaštvu, te je ovom prilikom zahvalila ministru Nenadiću i Vladi KS na izdvajanju većih sredstava iz Budžeta u prošloj godini za te svrhe.
Po njenim riječima, Tužilaštvo je unaprijedilo svoj rad na svim područjima djelovanja, a ostvarena godišnja norma u radu tužitelja iznosi 132,55 posto. Zaostaci u rješavanju predmeta svih vrsta su smanjeni, a kvalitet tužilačkih odluka je u odnosu na podignute optužnice 98,46 posto.
Skraćeno je prosječno trajanje rješavanja predmeta, a povećan broj optužnica za krivična djela korupcije i organiziranog kriminala kao i broj pritvorskih predmeta. Ostvareni su značajni rezultati i u okviru vođenih financijskih istraga i drugih, istaknuto je ovom prilikom.
Kako je istakla tužiteljica Burzić, svi pokazatelji ukazuju na to da je Tužilaštvo svoje nadležnosti i zadaće realiziralo tokom izvještajnog perioda i pri tome ostvarilo dobre rezultate.
Rad Tužilaštva i ostvarene rezultate vezala je i za rad sudova, budući da njihova efikasnost utiče na ukupne rezultate rada Tužilaštva i pravosuđa. Pri tome je ukazala na predugo trajanje sudskih krivičnih postupaka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, kao i da se na taj način pored kršenja prava stranaka na suđenje u razumnom roku „tupi oštrica krivičnog gonjenja i ne postižu očekivani ciljevi, te dovodi u pitanje i kredibilitet Tužilaštva“.
Također je ovom prilikom tužiteljica Burzić zahvalila ministru Nenadiću na podršci u osiguranju nezavisnosti rada Tužilaštva, te ukazala na određene probleme u vezi ovog pitanja u Kantonu Sarajevo.
Razgovarano je i o modelima trajnih rješenja za smještaj Tužilaštva KS s obzirom da se trenutno nalazi u neadekvatnom i iznajmljenom prostoru koji, kako je navedeno, ne može odgovoriti kontinuiranom jačanju i širenju kapaciteta ove važne državne institucije u budućnosti.
Ministar Nenadić je dao punu podršku predočenim aktivnostima Tužilaštva i pohvalio prezentirane rezultate rada tokom 2017.godine. Istakao je da je saradnja Vlade KS i Kantonalnog tužilaštva na zavidnom nivou.
Također je naglasio da će Vlada KS nastaviti pružati podršku i predano raditi na jačanju nadležnih policijskih, tužilačkih i pravosudnih institucija kao i prethodnih godina "jer sigurnost građana Kantona i njihovo povjerenje u rad Tužilaštva i sudova nemaju alternativu".