Ministar Halebić: Finansiranjem projekata usklađivanja obrazovnih programa sa tržištem rada i privredom omogućiti brže zapošljavanje mladih u Kantonu Sarajevo

Na inicijativu Ministarstva finansija i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, nekoliko srednjih škola Kantona Sarajevo uključilo se u program Vlade KS s ciljem usklađivanja obrazovnih programa sa potrebama tržišta rada.
Uvođenje informatičkog smjera u gimnazijama omogućuje učenicima da, nakon završene srednje škole, odaberu da li će nastaviti svoje obrazovanje na visokoškolskim ustanovama ili odmah po završetku srednje škole pronaći posao u brzorastućem IT sektoru.
Tim povodom, jučer je u SŠC “Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu svečano otvoren informatički kabinet, uz prisustvo ministra finansija KS Jasmina Halebića, pomoćnice ministra za informatizaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Azemine Njuhović, općinskog načelnika Akifa Fazlića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Mahira Devića, direktora škole Amira Džafe i brojnih gostiju. Općina Ilijaš je iz svog budžeta izdvojila 26.500,00 KM za nabavku računarske opreme i školskog namještaja za opremanje informatičkog kabineta.
“Projekt otvaranja informatičkih kabineta i informatičkih smjerova u gimnazijama Kantona Sarajevo je krenuo sa idejom da se u KS-u primjeni dobra praksa iz drugih sredina u BiH ali i u svijetu, koja daje rezultat u vidu izgradnje onih vještina kod mladih koje traže tržište rada i poslovni subjekti. Krajnji rezultat je brže zapošljavanje mladih u privredi ili njihovo osposobljavanje za otvaranje vlastitih biznisa“, istakao je ministar Halebić.