Ministar Fišo sa antifašistima obilježio sudbonosne godišnjice za grad Sarajevo

Oslobođenje Sarajeva od fašizma i 25. godišnjica najduže opsade u historiji jednog grada nakon Drugog svjetskog rata obilježene su danas polaganjem cvijeća i drugim prigodnim aktivnostima. Na današnji dan 1945. godine prve borbene jedinice 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade preko Vratnika su ušle u Sarajevo i uz pomoć drugih brigada oslobodile grad od njemačke okupacije i kolaboracionista Nezavisne Države Hrvatske.
Ministar Muharem Fišo predvodio je delegaciju Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo koja je zajedno sa preživjelim antifašistima, predstavnicima Grada Sarajeva i sarajevskih gradskih općina prisustvovala današnjem obilježavanju sudbonosnih godišnjica za grad Sarajevo.
Svi su se podsjetili da su na današnji dan stanovnici Sarajeva prije 25 godina doživjeli agresiju, prije 72 godine oslobođenje, a prije 76 godina brutalno bombardovanje, kada su fašističke snage ušle u Sarajevo i okupirale ga. S poštovanjem su se sjetile da su baš na Vratnik partizanske jedinice u noći sa 5. na 6. april ušle i počele oslobađanje Sarajeva, da bi ujutro 6. aprila grad bio slobodan.
Ovom prilikom, ministar Fišo je poručio okupljenjim herojima da fašizam protiv kojeg su se oni borili nije poražen čemu smo nažalost bili svjedoci '92.godine.
"Naš grad je te godine imao svoje antifašiste koji su stali u njegovu odbranu i u odbranu države Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući kojima je i nastala slavna Armija R BiH", potcrtao je ministar Fišo.
Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Stari Grad Mirsad Hajdar istakao je da su se okupili da proslave 72. godišnjicu oslobođenja Sarajeva.
„Kroz ovu kapiju su 5. aprila, naveče u 17 sati, prošle prve jedinice 16. muslimanske brigade, da bi Sarajevo oslobodile 6. aprila u ranim jutarnjim satima. Ovo je za nas zaista veliki događaj. Mi vidimo da fašizam još nije umro, on i dalje postoji. Mi antifašisti se borimo da ugasimo taj fašizam koliko je moguće", naveo je Hajdar.