Ministar Fišo na obilježavanju 25. godišnjice Pofalićke bitke: Djela onih koji su više voljeli Bosnu nego sebe nije i neće pasti u zaborav

U okviru obilježavanja 25. godišnjice Pofalićke bitke, uime Vlade Kantona Sarajevo jučer je ministar za boračka pitanja Muharem Fišo položio cvijeće zajedno sa legendaranim borcem Pofalića Radetom Zoranovićem na Spomen obilježje podignuto u čast sjećanja na sve poginule borce ovog sarajevskog naselja.
U svom kratkom obraćanju prisutnima, ministar Fišo je uputio posebnu poruku velikom broju djece da njihovo prisustvo najbolje svjedoči da djela onih koji su više voljeli Bosnu nego sebe nije i neće pasti u zaborav.
„Vaša je obaveza da borbu za Bosnu i Hercegovinu nastavite uspješnim obrazovanjem i vrijednim radom, jer ćemo samo tako moći sačuvati naš domovinu“, poručio je ministar Fišo.
Prije 25 godina, 16. maja 1992. godine, u glavnom gradu BiH koji je bio stegnut vatrenim obručom odigrala se velika i čuvena Pofalićka bitka kodnog naziva „Grom“. Tog jutra pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) i sprskih paravojnih formacija pokušali su presjeći Sarajevo...
Kada je dan ranije, negdje oko podne, komandir srpske policije Novo Sarajevo Lazo Bojanić dao ultimatum stanovnicima sarajevskog naselja Pofalići da predaju oružje, niko nije vjerovao da će se dan kasnije u tom naselju odigrati bitka - jedna od najznačajnijih i najpresudnijih bitki u odbrani Republike BiH i njenog glavnog grada, kao žile kucavice koju je neprijatelj opkolio. Plan srpskog agresora je bio presijecanje Sarajeva preko Novog Sarajeva, spajanje linije Žuč - Pofalići sa tadašnjom kasarnom Maršal Tito i s Grbavicom, koja je vazdušnom linijom 500 metara udaljena od kasarne. U jutro 16. maja 1992. godine slabo naoružani hrabri sarajevski vojnici onemogućili su namjeru agresora. Branioci Sarajeva uspjeli su doći do "plavog granapa" i negdje oko 11 sati su zastali, jer im je pružen jak otpor. Nakon nekoliko sati neizvjesnosti, pofalićki i velešićki borci konsolidirali su se i uništili jako mitraljesko gnijezdo na Cvijetića pekari. U završnoj fazi Pofalićke bitke značajnu ulogu odigralo je 11 boraca koji su došli u ispomoć, a kojima je komandovao Samir Pezo. Negdje u prvim večernjim satima uspjela je deblokada čete Alije Prazine. Srpski vojnici izvukli su se preko Orlića i Žuči prema Vogošći i Rajlovcu, a dio ih je skinuo uniforme i preko Dolac Malte uspio pobjeći na Vraca.
U Pofalićkoj bici poginuli su branioci Sarajeva: Edin Krako Deba, Miralem Miradžija i Muris Đelkić Čičak.
Ministar Fišo je na kraju prigodnog programa uručio nagrade najboljim učesnicima turnira koji je upriličen povodom 16. maja dana kada se održala Pofalićka bitka, a koji je ujedno i Dan Općine Novo Sarajevo.