KS: Italijanski jezik bi se mogao učiti već od petog razreda osnovne škole

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa Ambasadom Republike Italije namjerava u školskoj 2018/2019. godini ponuditi učenicima mogućnost izučavanja italijanskog jezika kao drugog stranog jezika, najavljeno je na sastanku ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića sa ambasadorom Italije u BiH Nicolom Minasijem.
Učenici bi ovaj strani jezik izučavali od petog razreda osnovne škole.
Planirano je da se đacima omogući izučavanje italijanskog, kao drugog stranog jezika sve do završetka srednjoškolskog obrazovanja.
Učenici bi ovaj strani jezik učili od petog razreda osnovne škole.
Do kraja mjeseca u osnovnim školama Kantona Sarajevo bit će sprovedena anketa među đacima i njihovim roditeljima, kako bi se vidjelo da li postoji dovoljan broj zainteresiranih za realizaciju ove ideje.
Dogovoreno je i da bude pokrenuto eksperimentalno dvojezično izvođenje nastave na bosanskom i italijanskom jeziku u Prvoj i Drugoj gimnaziji u kojima učenici pomenutih škola ovaj jezik uče već godinama.
Ovom prilikom, ambasador Minasi zahvalio se ministru Kazazoviću na kontinuiranoj podršci u promociji italijanskog jezika, posebno zbog podrške organizaciji prvog Kongresa italijanista Bosne i Hercegovine koji se održao u martu u Zenici. Tada su se, po prvi put, okupili svi profesori italijanskog jezika i delegacije studenata i srednjoškolaca koji izučavaju ovaj jezik.
"Italijanska preduzeća zapošljavaju više od 10.000 lica u Bosni i Hercegovini i Italija je tradicionalni i kulturni partner Bosne i Hercegovine. Projekti o kojima smo razgovarali su važni za nastavak naše buduće uspješne saradnje", poručio je ministar Kazazović.