Kanton Sarajevo spreman za zimsku sezonu: Očekujemo da Vlada FBiH obezbijedi uredno snabdijevanje gasom

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić je danas potpisao sporazum sa “Sarajevogasom” o  subvencioniranju dijela računa za gas koji se odnose na povećanje cijene ovog energenta. . Ovim je ispunjeno obećanje dato građanima Sarajeva da neće snositi troškve nastale povećanjem cijene gasa  od strane Vlade FBiH , a koja su na snagu stupile u septembru mjesecu ove godine.

Prema njegovim riječima resorno ministarstvo i Vlada KS su  spremni za nastupajuću  grijnu sezonu. Vlada je usvojila Informaciju o pripremljenosti sistema za grijnu sezonu, čime su se, uz danas potpisani sporazum, stekli svi preduslovi za početak grijanja.
“Septembarski računi, koji građanima pristižu početkom oktobra bit će umanjeni za dio koji smo se obavezali. Očekujemo da će Vlada FBiH i BH Gas riješiti nastale probleme do početka grijne sezone. Sarajevo jeste najveći potrošač gasa, ali i u drugim dijelovima Federacije BiH građani bi se našli u nepovoljnom položaju,  “ poručio je ministar Mandić.
Kao što je javnost već upoznata, KJKP “Sarajevogas” je obaviješten da “Gas Promet”  u svojstvu operatora transportnog sistema prirodnog gasa u Republici Srpskoj prestaje 01. oktobra 2019. godine sa obavljanjem usluge transporta za potrebe “BH Gas”-a
Ukoliko potrošnja gasa bude na jučerašnjem i današnjem nivou, iz “Sarajevogas”-a procjenjuju da će količine prirodnog gasa kojima raspolaže Sarajevo biti dostatne i tokom sutrašnjeg dana.
Kako  Sarajevogas nije uvoznik prirodnog gasa u Bosnu i Hercegovinu,   postojeći problem sa snabdjevanjem gasom uzrokovan  je nerješenim pitanjima između BH-Gas d.o.o. Sarajevo i transportera prirodnog gasa u Republici Srpskoj.