Dodijeljeni certifikati za 350 mladih planinara koji su pohađali planinarsku školu

Svečanost povodom završetka projekta "Planinarska družina - edukacija kroz planinarsku školu" održana je sinoć u prostorijama Općine Novi Grad. Svi prisutni su imali priliku da odgledaju i kratki film o aktivnostima planinara koji su učestvovale u ovom projektu, nakon čega je prezentiran priručnik pod nazivom “Osnovna planinarska škola” koji je namijenjen za rad s mladim planinarima.
U ovom projektu učestvovalo je oko 350 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Općine Novi Grad, s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdrave životne sredine, ali i o značaju boravka na čistom planinskom zraku.
U okviru ovog projekta održane su i edukativne, sportsko-rekreacione, sociološke i kulturno-zabavne aktivnosti.
Ovom prilikom, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović je poručio kako je ovaj projekt vrlo značajan za mlade ljude koji su odlučili svoje slobodne vrijeme provesti u prirodi.
Po njegovim riječima, planinarstvo je način i stil života, te čitav niz aktivnosti koje savremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim.
Ministar Kazazović uručio je zahvalnicu načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću za njegov izuzetan doprinos obrazovanju u Kantonu Sarajevo.
Čestitao je svim učenicima planinarske škole ali i autoru priručnika profesoru Arminu Dagudi, koji je napisao vodič za sve ljubitelje planine i planinarstva.
Riječ je o jednom od najvećih projekata realizovanih iz oblasti edukacije o planinarstvu za omladinu u posljednje dvije decenije, što daje značajan doprinos razvoju ove aktivnosti u Bosni i Hercegovini.
Svečanost je završena podjelom certifikata učenicima osnovnih i srednjih škola koji su pohađali i završili planinarsku školu, a koju je realizovala Općina Novi Grad u saradnji sa Planinarsko-sportskim društvom ”Zlatni ljiljan”.