Delegacija Grada Budimpešte u posjeti Kantonu Sarajevo: “Postoje realni osnovi za konkretnu saradnju”

Na inicijativu predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić danas je održan sastanak delegacija Grada Budimpešte i Kantona Sarajevo.
U gostujućoj delegaciji je bio zamjenik gradonačelnika Szeneczey Balázs koji je došao u pratnji NJ.E. ambasadora Mađarske u BiH József Négyesi, a u delegaciji Kantona Sarajevo premijer Elmedin Konaković, ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj.
Nakon riječi dobrodošlice predsjedateljica Babić je rekla da BiH i Mađarsku krase lijepi prijateljski odnosi i duboke istorijske veze.
“Obzirom da je naša država aplicirala za ulazak u Evropsku uniju iskustva koja ste vi prošli će nam odlično doći. Naročito smatram značajnim mogućnost saradnje u oblasti kulture, jer sam provela značajan dio svoje poslovne karijere kao kulturna djelatnica i duboko sam svjesna značaja kulture za razvoj društva. Takođe smatram značajnim uspostavljanje saradnje u oblasti turizma, komunalne privrede i saobraćaja, kao i svih ostalih oblasti za koje se iskažu obostrani interesi”, naglasila je predsjedateljica Babić.
Zamjenik gradonačelnika Budimpešte Szeneczey Balázs se zahvalio na pozivu i rekao da je Grad Budimpešta otvoren za svaki vid saradnje sa Kantonom Sarajevo i uputio poziv njegovim predstavnicima da službeno posjete Grad Budimpeštu tokom koje bi se razgovaralo o konkretnim projektima kako u oblasti kulture, komunalne privrede, saobraćaja, zdravstva tako i ostalih tema za koje su zainteresirani zvaničnici Kantona.
“Kad je u pitanju realizacija konkretnih dogovora najzahvalniji za saradnju su sporazumi u oblasti kulture i sporta za koje očekujemo konkretne prijedloge koje ćemo najozbiljnije razmotriti i nadam se u što skorijoj budućnosti zajednički i realizirati”, rekao je između ostalog Szeneczey.
Premijer Konaković je rekao da je Vlada KS uvijek otvorena za saradnju i za pozitivna iskustva urbanih evropskih sredina koja bi se mogla implementirati kod nas. Rekao je da ima posebne veze sa Budimpeštom jer je proveo određen dio svoje sportske karijere upravo u ovom gradu za koji ga vežu posebno lijepe uspomene.
“Kanton Sarajevo vrlo brzo raste i razvija se. Spremni smo da prihvatimo sve Vaše prijedloge koji bi unaprijedili život njegovih stanovnika i zato bih volio da se u što skorijem periodu ponovo sretnemo i na tom sastanku razmotrimo konkretne modalitete i načine saradnje sa Vašim gradom”, zaključio je premijer Konaković.
Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić je istakao da današnji sastanak ima posebnu težinu s obzirom da se održava na dan kad je grad oslobođen u Drugom svjetskom ratu i kad je započela agresija i opsada Sarajeva. Zahvalio se institucijama i narodu Mađarske na direktnoj i indirektnoj podršci koju su pružali za vrijeme agresije na BiH. Od aktivnosti svog ministarstva istakao je aktuelne reforme uprave u Kantonu Sarajevo i velike ustavne reforme i lokalne samouprave koju je po prvi put pokrenula ova Vlada, a za šta očekuju podršku i savjete od svojih kolega iz Mađarske.
Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj je istakla da, kad je u pitanju resor zdravstva, iskustva koja je prošla Mađarska mogu da budu od velike pomoći jer su oni upravo prošli težak put u reformi zdravstva i penzionog sistema prije pristupanja Evropskoj uniji. Kazala je da je, nažalost, Bosna i Hercegovina još uvijek veoma daleko od uspostavljanja fukcionalnog zdravstvenog sistema, ali Vlada KS trenutno implementira opsežne reforme u ovom sektoru za koje vjeruje da će uskoro donijeti pozitivne efekte.
Na kraju sastanka predsjedateljica Babić je istakla da je jako važno što su danas započeli razgovore o brojnim temama i da vjeruje da će u skorijem periodu doći do konkretizacije dogovora i realizacije konkretnih projekata kako bi se pozitivna iskustva naše prijateljske zemlje implementirala na zadovoljstvo naših građanki i građana.