Decenija od ubistva Denisa Mrnjavca: Uskoro izgradnja spomen obilježja i trga svim stradalim mladim Sarajlijama

Simboličnim polaganjem cvijeća ispred fotografije Denisa Mrnjavca na tramvajskoj stanici kod Tehničke škole u Sarajevu danas je obilježena deseta godišnjica od ubistva ovog srednjoškolca, koji bi sada imao 26 godina. Na ovom mjestu su se, pored obitelji ubijenog mladića, okupili mnogi prijatelji, učenici i građani Sarajeva, kako bi odali počast i prisjetili se tog tužnog februarskog dana kada je zauvijek ugašen jedan mladi život.
Uime Kantona Sarajevo obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovala je predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić koja je tom prilikom položila cvijeće ispred Denisove fotografije.
“Zajedno sa Udruženjem ‘Denis Mrnjavac’ pokrenula sam inicijativu da se konačno napravi spomen obilježje ne samo Denisu nego svoj djeci stradaloj u svakoj vrsti nasilja koja se nažalost često dešavaju u našem gradu”, istakla je predsjedateljica Babić te potcrtala kako bi ovaj tragičan događaj trebao da bude opomena svima nama da se ovo nikada ne ponovi.
Najavila je da bi se sastanak ovim povodom sa predstavnicima Grada i načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem trebao održati vrlo brzo, kako bi realizovali projekt izgradnje spomen obilježja i trga svim stradalim mladim Sarajlijama, jer za to postoji potrebna dokumentacija.
"Iako godine prolaze, mi u Udruženju se trudimo očuvati sjećanje na Denisa, ali i kroz naše aktivnosti nastojimo spriječiti da se ova tragedija nikada nikome više ne ponovi”, rekao je predsjednik ovog udruženja Vedran Ljevarević.
Kako je naveo ovaj dan je za sve Denisove prijatelje tužan jer im on, a posebno njegov osmijeh, beskrajno nedostaje.
“Denis je postao sinonim za nesretna stradanja nevinih u nasilju, posebno nad mladim ljudima u Sarajevu, zbog čega želimo poslati jasnu poruku da mladi ljudi koji su stradali kao on, nikada neće biti zaboravljeni", poručio je Ljevarević.
Majka ubijenog Denisa Ana je istakla kako ubistvo njenog sina nije bila dovoljna poruka svima, jer se slični slučajevi ponavljaju, zbog čega je apelirala na roditelje da ispravno odgajaju svoju djecu.
"Ponovno smo ovdje nakon deset godina. Meni je i dalje teško i tužno, a svaki dan mi je ko godina. Svi gledamo iz neke različite perspektive na vrijeme i događaje. Mislila sam da će ova tragedija biti i opomena za sve u ovom gradu, prije svega za mlade koji su skloni delinkvenciji i nasilju, ali svjedoci smo da se takve stvari svakodnevno događaju i dalje", potcrtala je majka Ana.
Po njenim riječima, odgoj se nosi iz porodice i od prvog dana svi roditelji trebaju biti svjesni i odgovorni za svoju djecu i njihovo ponašanje.
“Mnogi odgovornost prebacuju na školu i društvo. Istina, svi su pomalo zakazali, živimo u postratnom periodu i sve je to posljedica naše realnosti, ali porodica je osnovna ćelija iz koje sve potiče, te tu djecu treba vaspitavati i odgajati, ali i biti prisutan kroz cijeli njihov život. A sve to s ciljem da od njih napravimo odgovorne i sposobne ljude”, dodala je Ana Mrnjavac.
Nakon polaganja cvijeća ispred Tehničke škole, danas je planirana i posjeta vječnom počivalištu Denisa Mrnjavca na groblju Lepenica, te misa zadušnica u Mjesnoj crkvi u Lepenici, u znak sjećanja na deset godina od tragičnog događaja.