Biti hranitelj znači otvoriti svoje srce za druge

Promocija prve grupe hranitelja koji su pohađali PRIDE program obuke u prostorijama Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja održana je danas. Ovom prilikom, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović je zajedno sa Armom Tanović -Branković, također hraniteljicom, uručila certifikate hraniteljima koji su prošli pomenutu edukaciju.
“Za mene je ovo jedan poseban događaj jer su s nama humani ljudi koji su spremni u svoje domove primiti djecu i pružiti im svu potrebnu brigu i njegu. Prošli su obuku i sad će imati priliku biti roditelji dječacima i djevojčicama koji uđu u hraniteljski proces, sve dok njihove biološke porodice ne ojačaju”, istakla je ministrica Dautbegović.
Dodala je i kako je zahvaljujući pomenutoj obuci moguće realizovati i primjenu Federalnog zakona o hraniteljstvu.
“Ljubav prema djeci je osnovna stvar da biste uopšte mogli postati hranitelji, jer za to ne postoji obuka. Trenutno imamo oko 30 certificiranih potencijalnih hranitelja koji imaju djecu u brizi ili su izrazili želju da to postanu. Vrlo je važno da oni imaju topao i brižan odnos prema toj djeci, da ih štite i održavaju redovne kontakte s njihovim biološkim roditeljima”, pojasnila je edukatorica Aida Aganović.
Svi ovi hranitelji prošli su devet sesija u trajanju od tri sata, a svi koji bi to željeli postati trebaju se obratiti nadležnom Centru za socijalni rad.
Certifikate su dobile i majke žene koje više od 30 godina pored svoje djece odgajaju i brinu se o onima koji nažalost nisu imali priliku da odrastaju u toplom porodičnom ambijentu.
Djevojka Dragana koju je kao malu uzela teta Vida, koju ona naravno naziva majkom, kaže kako nikada neće moći zaboraviti šta je ona učinila sve za nju.
“Ona je moja mati jedna divna žena koja mi je pružila ljubav, dom i uvijek bila uz mene i kad sam plakala i smijala se, ali me istovremeno savjetovala da održavam kontakt sa svojom biološkom majkom. Majka Vida je moja sreća”, sa suzama u očima rekla je Dragana.
Poručila je svima koji žele biti hranitelji da to učine, jer se svaki trud i uloženi rad na kraju isplate.
Adila Bolić je postala hranitelj djevojčici sa downovim sindromom, i dok su je mnogi osuđivali zbog njene odluke, ova dobra žena im je samo govorila da smo svi božija bića koja imaju pravo na ljubav.
Potcrtala je da se nikada ni u jednom momentu nije pokajala zbog svoje odluke, a sve je učinila na nagovor svoje kćerke.
Navela je kako je život ljepši kad nekome pomognete, te zahvalila ministrici Dautbegović što je podržala ovu obuku jer su se njenim dolaskom mnoge stvari promijenile nabolje.
Svi hranitelji su se složili kako porodica ima primarnu ulogu u odgajanju i razvoju svakog djeteta. No, neka djeca, iz različitih razloga, ostaju bez roditeljske pomoći zbog čega su oni odlučili da im pomognu i za sve njih je ovaj dan poseban.